Tuesday, December 27, 2011

aku dan kegilaan barukuw...

hehe gempak x tajuk...
aku mmg tgh gila2 makeup n guna brush bagai...
mmg dari dulu aku jenis yg suka makeup tapi xckp menda n xtau...
skarang ni mmg aku dok try2 makeup guna pelbagai kaler n brush.....

antara yg sy sgt2 suka :-







banyak lagi sebenarnya nak beli tp ongkosnya kureng....
giler2 giler....

Sunday, December 18, 2011

Review Loreal base magique....

Salammm lama sungguh aku xhapdate blog ni...bz sesangat2,....
Aleh2 nk citer pasal satu produk kosmetik ni...
Aku mmgla kaki membeli produk kosmetik n benda yg dh bnyk aku cuba ialah foundation...
Aku try cr yg boleh menutup parut jerawat yg melambak kt muka aku nih..
Ada yg bila pkai rasa bertepek...ada yg rasa ringan n smooth tp bila kena panas cair cm peluh...n semuanya x long lasting n wt muka jd kusam..
But but but satu hari ni aku g la sunshine n ternampak makeup base brand loreal yg br...dlm botol wana pink sket n aku tnya sales gurl tu dia ckp this is new product from loreal...
The price sgt berbaloi2 sbb aku dpt diskaun from sunshine kad lg...
Try pakai esoknya...WOWWW parut jerawat xnampak teruk sgt...makeup long lasting n muka xkusam....best best..kawan2 patut try k...sgt sgt sgt bestttt...
Tmbh lak yg kulit korang dh mmg cntik kan, lgla best...aku yg berjerawat ni pon best...
Hahaha try tau...berbaloi baloi

Sunday, October 23, 2011

warith adly

Warith dh pandai menyulur n sgt aktif...penat ibu ngan ayah
Published with Blogger-droid v1.7.4

ouchh lamanye xupdate....

Adoii lama giler xupdate blog ni...sibuk sgtla lately....bukan aper, sejak pkai ipad ni masalahnye satu je... Nk upload gambo xleh... Nape ntah xleh... Tensen aku memikirnya....

Thursday, September 22, 2011

Crochet headband n cloth diapers

Erm lama xupdate blog..sgt2bz..
So crochet headband akan di upload di
http://warithcollection.blogspot.com
Also cloth diapers akan dtg...
Jgn lupa intai2 eh..

Lately sgt bz bnyak item d warith collection yg dh sold out tp xsempat nk update
So jgn lepas peluang eh, baju kids dgn harga yg amat affordable..

Saturday, August 13, 2011

bonus minimum rM 6OO hengget untuk kakitangan negeri penang

alhamdulillah penang dh umum minimum bonus adALAH rm 600.00
so senyum xperlu kata apa apa.....
rezeki

Monday, August 8, 2011

WARITH DH PANDAI MENIARAP...

Alhamdulillah satu langkah ke depan lagi anak ibu..
actually warith dh stat meniarap last 2 weeks tapi aku sgt sibuk so xsempat nak update
cam biasa layan gambo jela..

ape ape pon ibu sayang warith sgt2...
buktinya ibu yang mmg kaki tido ni leh pulak berjaga malam sebab warith still meniarap time tido...
kuikuikui 

 muka yg sgt exited

 hobi buat masa ni( masuk jari dlm mulut)

 aik..

sempena ramadhan ibu belikan ketayap..kiut tak??

Thursday, August 4, 2011

Warith Gelak Besar..

video
seronok sgt sebab skarang ni warith dh pandai main2 ngan kami ibu ngan ayahnya..
dia dh faham apa yang kami cakap...
hobi warith gelak sakan..
bila wat lawak mmg dia akan ketawa sakan sampai kadang2 xwat lawak pon dia gelak gak..
haha konpius ibu...
mmg rasa best sgt bila anak dh kenal kita..
tgk kita je terus nangis xmo dh kt org lain..
kuikui bangga sat seminit anak aku kenal aku....syukur dgn anugerah yang Allah bg ni..
insyallah akan aku didik dia sebaik mungkin dengan sokongan n bimbingan en. suami terchenta..

Thursday, July 28, 2011

aku yang semakin menggemari cloth diapers..

mmg skarang ni aku tgh fully pakaikan cloth diapers kat warith..
n warith pon sgt sesuai ngan CD ni..
so far setakat ni aku dah ada 19 keping Cd dr pelbagai brand..
mmg cute sgt tgk montot ngan kaki warith yg gebuss tu kat CD..
and of course duit kami membeli disposable diapers dapat dijimatkan..

tengok muntot warith ..geeraaammm

autumz moo moo cow

kuikui bijak bijak...


Wednesday, July 20, 2011

cuti cuti di sepang

alhamdulillah akhirnya plan kami satu famili utk g tgk my sis tamat latihan polis Aiport tercapai gak..
mmg penat giler, jadual pack sgt2...
haha malas nk layan citer
layan  gambo jela..

anyway credit to Muhammad Warith Adly coz memberikan kerjasama yang paling baik..
xder wat prangai n baikkk sggttt...


 warith enteprem..

 ibu enteprem pulak..

 ayah pulak enteprem

 famili photo

 kui kui warith pakai tudung..

gerrrammm..

Saturday, June 25, 2011

today warith cukup 3 bulan......

alhamdulillah today warith dh cukup 3 bulan..
so smlm kasi adiah lamaze wrist rattle 1 set kat warith sbb skarang ni dia suka main tgn..
so toys tu akan meransang lg minda warith..
ibu doakan warith dikurniakan kesihatan yg baik dan berakhlak mulia
jadi insan yg cerdik dan bahagia dunia akhirat..
caaayannng dier,,mmmmuuuahh

permata yang sangat bernilai......


hohoho
 on the way nak g kenduri

alahai anak ibu




Friday, June 17, 2011

tugasan di waktu cuti...nak basuh CD

wahh cuti ni my asben nak g kl ngan familynye..
so aku leh balik umah my mom..
n agenda ujung minggu nak basuh CD anak aku ngan sunlight..
actually warith dh ok guna CD..
warith gune brand lunatots (sgt suke ngan kualitinya),
rainbow bb (warna yg ceria), babyland(corak yg sgt syiok)...
so aku tgk daya serapan cd kurang elok n pas google rupa rupanya
sunlight adalah solution yg paling baik utk basuh cd yg dh kurang serapan...
n aku dh yakin utk ber CD secara sepenuhnya utk warith..
so far warith ok ngan semua brand n langsung xder alergik..
n yg penting aku nk jimat..

chaiyok zahirah...

Wednesday, June 15, 2011

dah mula keja..bz bz bz

alhamdulillah ari isnin baru ni aku dh stat keja..
mmg skarang aku dh merasakan betapa bznya life aku skarang ni..
pagi bgn antar anak ke umah my mom, then g keja..
lunch balik bg my baby warith bam bam menyusu, then balik ke opis..
petang balik amek my baby n balik umah mak men..
dh balik umah mak men stat la basuh kain, lipat kain, panaskan lauk makan ngan my asben..
sedar2 je dh kul seploh n time to sleep..
esok bgn camtu gak la rutinnya..
kat opis keja melambak2..
mmg letih giler hari aku...
anyway aku xkisah sebab balik je keje nampak muka warith terus hilang letih..
bila bb senyum terus lega..
my baby pulak xbanyak ragam..
senang jaga dia, lapar bg susu then tido..
xpon dok atas rocker n tgk tv..
siap gelak hentak2 kaki lagi bila tgk tv..
tambah bila aku bukak bb tv kat channel 618 tu..
hehe

Sunday, May 8, 2011

happy mothers day..

alhamdulillah mmg hepi sgt bila dpt sambut mothers day disamping sambut hari merdeka dari pantang..
lega sbb dh lepas pantang, actually pantang ni bukannye teruk sgt cuma kita kena jaga makan
n yg leh wt tension bila xleh kuar, xleh drive..
rasa cm patah kaki sbb semua nk kena mntk tlg org wtkan..
aku lak jenis yg cergas kesana sini mmg tension ar..
so berbalik kepada crita hari ibu ni,
this is my first time rasa menyambut hari ibu eventhough my asben xucapkan pon tp xpe
aku tau yg dia malu nk ucapkan kat aku, aku tau mesti dia ucap kat dlm hati jew..(yorla) :(
tp xpe aku dh biasa ngan prangai asben aku yg sayang tp xmau tunjuk tu..
owh merapu lg, aku jugak harapkan my bb ucap tp mmg xla kan sbb bb baru 45 hari..
kalau bb ucap mmg aku lari..haha (aku tau bb pon ucap dlm hati gak)..
erm bila kita tgh preggy mmg dpt rasakan feel jd ibu tu..
masa aku kt dlm labour room n tggu nak bersalin tp xjugak..
mmg masa aku wt terima keputusan doc utk wt czer tu aku rilek jerk..
aku mmg nak bb aku selamat n beri zuriat pd asben aku,
aku mmg dh berserah masa tu if anythings happen to me xpe asalkan my bb  selamat..
agaknye mmg itulah perasaan semua ibu sanggup mati demi anak..
aku mmg tenang je masuk bilik operate tu, mmg masa doc letak ubat bius aku dh berserah..
aku mengucap n baring utk dibedah..
bila dh nampak doc kuarkan bb dr perut n dgr bb nangis rasa tenang sgt..
padahal perut aku dok terbuka lg n the prosedure still going on..
tp mmg aku dh xkisah pasal perut ke ape ke..
tamabah lak masa nurse bwk bb utk aku cium..
lepas cium bb mmg aku rasa bahagia sgt n redha je if ape2 jd kat aku..
tp alhamdulillah Allah masih berikan aku kesempatan utk merasai nikmat bergelar ibu
selesai semuanya aku ditolak keluar n masa pantang muka mak aku yg tgh tggu kat luar bilik..
baru aku sedar yg besarnya pengorbanan seorang ibu..
mak aku jg aku dlm pntg..
mmg teruk sbb aku operate so mmg aku bnyak perlukan pertolongan mak
sampaila aku dh sihat n uruskan diri sendiri..
mandi pon aku harapkan mak masa tu..
mak mmg ada disaat aku memerlukan..
mmg aku ingat masa mula2 aku bgn pas operate, nurse tolak aku g toilet sbb aku nk terkencing..
masa aku ngah dlm toilet, tiba2 aku dgr my mum pggl n aku terus bukak pintu toilet..
tetiba aku nampak hitam n trus nak pitam, mak terus paut aku n pimpin aku ke wheelchair..
seb baik mak ada masa tu, kalau xmmg aku dh jatuh n xtaula apa nasib aku..
aku bersyukur dikurniakan mak yang baik, kuat semangat n seentiasa memahami n ada saat aku memerlukan..
mak "selamat hari ibu, n kakak sayang mak sgt"
akak doakan mak sentiasa dipelihara Allah n bahagia dunia dan akhirat..

HAPPY MOTHERS DAY TO ALL MOM IN THE WORLD

Wednesday, May 4, 2011

11 bulan yang indah..

alhamdulillah today genap 11 bulan aku hidup di dunia ini sebagai seorang isteri
dan sekarang sebagai seorang ibu..
lengkaplah hidup aku sebagai seorang wanita ini..
aku dikelilingi oleh insan2 yg aku sayang...
mak,abah,adik2,tok,sedara mara
dan yang paling penting suami n anak kami warith...

perasaan aku?
mmg indah sgt..
penah aku terjaga waktu malam n pandang di sebelah kiri aku ada suami yg tgh tido nyenyak
then pandang sebelah kanan ada anak kami warith yg tido dgn tenang...
hmm rasa cm xpuas je pandang muka 2 org yg paling aku syg dlm dunia ni...
rasa cm nk jerit je satu dunia bgtau yang aku rasa sgt bahagia waktu tu...
apa lagi yg aku mahu..
aku cuma mengharapkan agar family kami dimurahkan rezeki, bahagia sehingga ke akhir hayat
anak kami sihat dan membesar sbg insan yg cerdik, taat pada Allah n menghormati kami sbg ibu bapa..

terima kasih n bersyukur sgt pada Allah kerana memberikan aku nikmat yg xterhingga ni..
aku bahagia n redha menjadi anak kepada mak ngan abah,
isteri kepada suami yg baik,
ibu kepada permata hati kami Muhammad Warith Adly....
lengkap hidup aku sbg seorang wanita..

Monday, May 2, 2011

majlis kenduri aqiqah dan kesyukuran

syukur ke hadrat allah swt sebab majlis kenduri aqiqah n kesyukuran kami dah selesai
pada hari sabtu 30 April 2011 yg lepas..
majlis tu berjalan dgn sgt lancar n baik...
makanan pon elok2 je ngan tetamu..
sedara mara, kawan2, org kampung pon semua dtg n memang syiok habis..
baby warith pon mood sgt2 cantik..
thanks to all yg membantu menjayakan majlis aqiqah tersebut ..

Wednesday, April 27, 2011

...............

memang menyakitkan hati dan rasa sangat sangat sangat terhina..
mcm aku yg nak sangat..
terima kasih sebab buat aku rasa macam tu...
aku dh nekad no discussion at all....

Tuesday, April 26, 2011

payah betol nak expresikan rasa hati

haish napela aku ni camni..
dari dulu lagik, kalau aku sakit hati sgt kat org susah aku nk ckp kat org tu yg aku ni sakit hati kat dia..
leh pulak aku wat cam xdak apa depan org tu padahal dalam hati mmg memberontak..
ikot hati nk je aku cakap apa yg aku rasa tp xterkeluar dr mulut ni...
manusia ni kadang2 wat org rasa terhina, kdg2 rasa cm xdihargai..
owh mcm2 perangai yg aku nk kena telan..
ada je wat menda yg menyakitkan hati..
pulak tu aku leh lak wt muka cam xdak apa depan manusia tu..
kalau la boleh nak je aku jerit2 depan muka dia bgtau yg aku ni sakit hati sgt
ngan perangai n statement yg penah dikeluarkan oleh manusia yg itu..
semuanya xpandai nk bersyukur ngan nikmat tuhan..
at last telan n aku pon dh jadik pelakon yg paling handal di muka bumi ni..
buat cm aku sukeerrr sgt ngan dia tu..
mungkin manusia tu xsedar yg perkataan dan perbuatan yg dia buat menyinggung perasaan org lain..
manusia yg dah terbiasa xditegur hanya diturut saja arahan nya..
rebung kalau dh jadi buluh mmg payah..

takper2 selagi aku boleh tahan aku bertahan..
selagi aku boleh terima aku terima...
aku percaya dgn qada' dan qadar Allah..
setiap dugaan dan kesakitan yg dia berikan, dia tahu yg hambanya ni mampu utk bertahan..
Dia tahu tahap kesabaran hambanya ni..
dan aku percaya setiap kesakitan ada sinar di penghujungnya..
hanya bersabar dan bersabar dan bersabar...
hati perempuan kan kuat..
kuat kuaat kuat kuat........

Friday, April 22, 2011

pengalaman sebagai ibu..

weeeeeeeeeee lama betol xupdate blog ni..
mmg rindu nk ber blog tp nk wt camne masa xmengizinkan..
sayang anak punya pasal, xupdate blog pon xpe..
actually aku nk citer camne rasa jd ibu ni..
yela first time kan mmg excited abes..
sejak ada bb ni mmg bz giler, aku rasa masa utk aku sendiri pon kurang..
penat xyah ckp la kan, bb warith lak mmg kuat menyusu..
so mmg keje aku dlm pantang ni menyusu anak jela..
aku terpaksa amek multivitamin utk kasi extra tenaga kalau x mmg aku xlarat..
penah 1 hari tu aku punya xlarat sampai nk bgn tido pon xleh..
jenuhla mak aku tolong ampu badan aku utk bgn..
tambah lak warith keluar kot tingkap so mmg aku xleh nk teruk2..
perut sakit wes, mmg seksa bersalin kot tingkap ni..

malam xyah ckpla, mmg xcukup tido..
bb bgun malam nk menyusu, tukar pampers bb lagik..
mulala tido xcukup bgn pagi ckp pon merapu..
penah skali tu bb menangis malam sebab nk menyusu mak aku tepuk bontot aku..
mak aku punyala mengantok sampai salah dodoi..mmg xlarat gelak malam tu..
kalau hari cuti lak asben aku dtg tido skali, sama2la kami time memalam jaga bb..
sayang anak wes..
mmg mencabar jaga bb ni..
tp bb warith dikategorikan sbg bb yg xbanyak meragam..
kalau lapo br menangis tu pon ala2 manja jer..
mmg pengalaman menjadi ibu ni sangat indah..
bila bb menyusu badan huh xtau nk ckp camner rasa bahagianya..
tambah kalau pastu bb kenyang n trus tido,terasa bangga seminit kerana telah
berjaya mengenyangkan bb..
erm tp aku sedih sket sbb xdpt nk fully breastfeed bb..
terpaksa tambah ngan susu formula sbb xcukup..
bb boy mmg menyusu kuat..
anyway aku sangatlah berbangga sebab menjadi ibu kepada bb Muhammad Warith Adly
sekaligus dpt memberikan zuriat kepada en. suami walaupon sgtlah sakit kesakitan yg aku tanggung..
xpe aku redha n rela.
kepada anak ibu warith "ibu halalkan setiap titik susu yg warith minum n ibu sayang warith sgt2"
waa sedihhh..

p/s: sejak jd ibu ni aku makin sensetip lak, naperr

Friday, April 8, 2011

tima kasih auntie kila n auntie oshin

tima kasih daun keladi diucapkan kepada auntie kila atas sokongan n pertolongan selama ini..
terima kasih jugak untuk auntie oshin sebab bg bb warith rompers yg kiut sgt...
thanks u olls..

Thursday, April 7, 2011

pengalaman melahirkan Muhammad Warith Adly Bin Azhar

alhamdulillah arini dh 14 hari usia baby warith yg amat disayangi oleh ibu n ayah..
cara aku melahirkan warith adalah melalui operation..
pg 24/3/2011 tu dlm kul 4.45 pg aku bangun sebab nk ter pee..
so aku tgk ada darah bercampur lendir then aku bgtau mu en. suami xyah g keje lah sebab aku dh turun tanda..
sampai pg kul 8 aku still xrasa pape sakit..
then aku mandi n pegi GH ngan mak, asben, n mak men..
sampai GH dlm kul 9 lebeh, doc kat situ check n diorang ckp xder bukaan langsung..
then diorang admit ward, aku pon rileks2 ar kat ward sampai ptg..
asben ngan mak aku dtg then aku mintak nk makan nasik goreng ayam merah utk mlm tu..
so pas waktu melawat asben aku kuar ar makan ngan mak aku..
aku still xrasa pape pon..
then dlm kul 8 mlm camtu aku rasa nk kencing, tetiber ada bunyi POP..
keluar darah n air..
aku g tunjuk pad kat nurse, nurse ckp air ketuban u pecah ke..
manalah aku nk tau..so aku dok la kat katil sementara tggu nasik grg ayam aku..
tetiber air kuar banyak giler, aku trus bgtau nurse, mmg sah air ketuban aku dh pecah..
tapi aku xsakit jugak, so doc trus dtg check bukaan n ckp dah buka 4 cm so aku trus dibawa ke labour room..
waa xsempat nk makan nasik grg ayam, seb baik sempat minum milo ais..
sampai labour room aku dgr sana sini org ngah nak bersalin, tapi aku xsakit gak..
siap leh gelak2 lagi ngan nurse..
doc dtg check bukaan n ckp dah bukak 5cm so diorang letak ubat nak kasi aku sakit
pon xsakit, doc tambah sampai hi dos, pon xsakit..
nurse sampai kluar tnya mak aku nape aku xsakit..
asben aku siap tido lg dlm labour room ( aku pon tido gak)..
giler mana ada org tido dlm labour room, sampai kul 5.30 pg ari jumaat 25/3/2011 doc pggil asben ak n ckp setelah tggu sampai 8 jam n letak ubat, aku xder progress gak so utk elakkan risiko diorang terpaksa operate aku..
kul 6 aku di operate n tepat 6.35 am bb kuaq..6.45 am aku ditolak kuar dewan bedah n masuk ward..
dok hospital sampai 5 hari..
alhamdulillah semuanya selamat..

memperkenalkan Muhammad Warith Adly Bin Azhar..

syukur alhamdulillah setelah menunggu berkurun lamanya (eceh)..
akhirnya aku n asben menjadi ibu dan ayah..
tepat kul 6.35am pagi jumaat 25/3/2011 lahirla bb yg kami nantikan..
walaupon secara operation...
nanti aku update lagik eh..

Tuesday, March 22, 2011

bb xmo kuar lagi...

sampai ke saat ni bb still sedap duduk dlm perut lg..
maybe belum sampai masanya lagik. semalam g check kat klinik nurse suh aku 
dtg balik this friday kalau xbersalin gak..
nurse tu pon suh banyak2 berdoa supaya bersalin b4due..
aku semalam ada la sakit pinggang sket2..
tp tanda still xturun lg..
huhu sgtla neves bila due dh makin dekat tp still xder tanda lgik..
bila la agaknye nak turun tanda tu eh..
bila dh sampai nk dekat due ni aku mmg harap cepat je bersalin..
xlarat asek ulang kuaq masuk toilet..
asek nak pee jee...
huu penat tuuu...
dah la skarang musim hujan, lagila kerap aku g toilet...

Saturday, March 19, 2011

skali lagik bb bagi semua org nerves..

semalam sebelom tido bb gerak ok jerk..
then aku bgn kul 5.30 pg td coz kejut asben..
today dia kna g keje kat kampus kejuruteraan sebab ada konvo usm sana...
since pg td mmg xder rasa gerakan langsung..
bb xgerak2 even aku dah urut2, tepuk2 perut...
try wat mcm2, minum air sejuk, makan benda manis, semua xjalan...
at last aku ajak la my mum g check kat pearl maternity hospital..
sampai sana chenck bp, berat n guess what
berat aku turun 4 kilos...huhu naper?? aku pon xtau..
nurse sampai 5 kali suh aku naik turun penimbang...
owh sangatlah takot mengenangkan berat aku yg turun mendadak...
then masuk jumpak doc, doc tnya kot2 selera makan aku kurang..
aku ckp ok jew..
then dia scan bb n check semuanya normal..
yg lawaknya masa scan kemain lagik bb bergerak2...
huh bikin nerves...
then doc suh g naik 1st floor untuk wat ctg..
kalau xok kena tahan wad..
so kena baring je 20 minit utk wat ctg..
the result also ok...
alhamdulillah lega bila semuanya ok...
owh baby jgn la wat cam gituw lagik...
sangatlah nebes sampai rasa berpeluh2...

owh baby silalah keluar awal sket sebab berat awak doc ckp td dh 3.3 kg..
doc ckp jgn sampai lebih hari nanti besar dlm perut..
so kalau sampai due date xkuar kena berangkat g hospital la jawapannya..

so doc ckp leh balik

Thursday, March 17, 2011

aku yang masih tegar disini..

haha mmg lawak tol ngan sorang member aku nih..
kemain lagik manderem aku beranak malam semalam tapi xmenjadik..
aku masih tegar disini...wakakaka
actually aku nak ucapkan thanks a lot kpd semua kwn BFF, kwn blogger yg lain yg doakan aku n sentiasa mengambil tahu perkembangan aku yg kembang xkuncup2 nih...
aku rasa terharu sgt bila tiap2 hari ader je member yg msj, col tnya khabar...
u olls mmg akan sentiasa berada di hati aku..

thanks to kila a.k.a makcik a.k.a ibu azra sebab rajin tnya khabar aku, liana member opis..
semualah yg sudi menanyakan khabar aku..
doakan semuanya selamat k..

Wednesday, March 16, 2011

sakit belakang..

semalam ada la sakit belakang sket..
pastu bgn pg still trasa lagik tp skarang dh ok..
erm nampak gayanya tarikh arini pon xbetol kot..
tp xtau la kot2 stg bb ada bg sign kan..

pape pon xpe tp bb please jgn sampai lebeh masa
nanti kita jadik tikus putih la kat sepital...
doc mesti wat mcm2 eksperimen nyer kat kiter..

pleaseee bb, pleaseee....

Tuesday, March 15, 2011

semuanya xbetol...

erm baru 2 hari aku cuti...
mmg aku naik rimas duduk kat rumah..
penuh dgn peraturan itu ini...
bukannya aku cakap yg pantang org tua2 tu xbetol tapi ada certain pantang yg mmg xsesuai langsung nk di ikutkan dlm zaman moden ni..
salah xkena, buat tu salah buat ni salah...
xtau apa yg betol..
cam aku yg tgh tunggu hari ni org ckp banyakkan berjalan tapi aku terperap je dlm umah cam patung...
tunggu je cam nak serah diri, makan tu salah, makan ni xbetol...
berdiri salah, duduk salah.. ntah ape2 lagik..
my mom ok jew tp biasalah my tok sgtlah............owh
my tok mmg jenis yg modern but in this case very2 cerewet sampai aku naik rimas...

bila la aku nak beranak ni pon xtau..
tensen la dok kat umah xwat pe...
pikir2 balik menyesal lak amek cuti awal..
ingatkan nak dok umah tenangkan fikiran lagi bertambah kusut adala..

semangat baru yang baru dibina harini.......

waaaaaa arini nak bina semangat baru la...
bosan sesangat dok kat umah...
so arini nekad xmau bosan2 lagik..
nak wat pe pon xtau lagik..tgk dlu la camno..
perut pon steady jer..
xrasa cam nak beranak pon..
semalam due date yg klinik doc azhar bg..
so due tu xbetol, n skarang ni counting on 16, 20 or 26 march 2011..

tarikh ni suma klinik yg aku p scan bg..

14/3/2011   -  poliklinik dr azhar
16/3/2011   -  klinik dr ratna
20/3/2011   -  klinik pakar wanita tan
26/3/2011   -  klinik kerajaan

so kita tgk siapa yg kena.. or satu pon xbetol ker...
who know's 

Sunday, March 13, 2011

kebosanan yang melanda...

hadoii awat yang aku ni bosan sangat..
xtau nak wat per...nganga ja kat umah..
ingatkan cuti best, ni belum dalam pantang...
esok2 bila dah pantang camnerla rupanya...
maunya aku masuk keje awal gak nanti...

rindu enchek suami sesangat2....

Saturday, March 12, 2011

jap g balik umah my mummy..

erm jap g nak balik umah my mummy...
cuti awal sket nak rehat2, sangat sedih nak tinggalkan my hubby...
nanti mesti rindu ngan en. azhar..
tp xpelah, dekat je umah my mummy ngan my maother in law..
sian ngan en. azhar nanti kena tido sorang2, makan aku xlayan...
bila tido nanti xleh sembang2 dulu ngan awak..
mmm rasa cam nak nanges je ingatkan sume tu..

untuk en. azhar..
jaga diri elok2 eh, nanti datang umah mak kiter tiap2 hari eh..
sementara saya xbersalin lg nih, baju keje antar je kat sy..
saya basuh n iron kan eh, pastu awak pakai la g keje..
waaaa xsanggup nak jauh ngan awak en. azhar...rindu awak nanti

Friday, March 11, 2011

16 Mac 2011

erm td g wat scan ngan doc private..
bukannye aper, just worried je nape bb xbrapa gerak sgt...
n weekly check ngan kk pon just check camtu jer...
so doc private tu scan n dia ckp due aku still 16 Mac 2011 sama cam last dia scan..
dia ckp slalunya bila date xlari tu maybe bb akan lahir around that day, kalau xawal mungkin lambat sket..

so mungkin lagi 4 hari..
harap semunya berjalan lancar..
today pon my last day kat opis...
yola kan gomen bagi cuti sampai 90 hari so aku pon amek la cuti
awal 2 minggu dr tarikh aku due yg gomen bagi 26 MAC ni...

hehe so this saturday aku nak balik umah my mummy..
dok relax2, goyang kaki tnggu my baby kuar...
sian la plak kat en. suami yg nak kena dok sorang kat umah dia..
tapi umah my mother in law dekat je so en. asben  leh la ulang alik tgk aku...

p/s: kawan semua doakan aku n my baby selamat ye..harap allah mudahkan segala-galanya..amin

Wednesday, March 9, 2011

baby kurang gerak sket skarang ni..

mm mmg normal ke bila dah dekat ngan due ni baby kurang gerak sket..
skarang ni mmg baby agak kurang sket geraknye, malam baru rasa baby bergerak2..
siang mmg slow, kdg2 rasa risau gak..
almaklumla sejarah kawan2 yang dah bersalin..
ada yang air ketuban kurang la, lebih la..
erm check ngan kk diorang xscan pon, just amek ukuran tinggi rahim n heartbeat baby je..
ok ke, selamat ke...

mmg camtu ke bila dah dekat due ni..
huhu rasa cam nak g scan kat private je..
aritu masa 32 weeks dah g dah scan kat private n doc ckp semua ok je..
leh kira ik jugak ke sampai skarang ni...
waa kalaula ada mesin scan tu kat umah, rasanya tiap2 hari aku scan baby..
harap semua selamat la..

Tuesday, March 8, 2011

keletihan yang melanda dirikuw ini...

mmm harini mmg aku xlarat nk masuk opis..
malam td sakit pinggang sampai belakang badan..
bgn pg je rasa letih n malas sgt, aku gagah gak nk g keje tp xleh..
sampai pakai baju opis n naik keta still ada niat lagik nk masuk opis..
last2 aku suh en. suami antar aku g umah mak aku..
mmg xder mood n xnak masuk opis..

aku siankan opismate aku yg nak kena wat keje aku bila aku dlm maternity leave nanti..
esok aku ingat nak setel semua keje yg tertinggal sket2 lagik..
coz next week aku dah start cuti..
saje je amek cuti awal sket sebab nak relaxkan badan n kasi minda tenang..
nak terima bb dalam keadaan tenang..
seyes skarang ni xsabar sgt nak tgk muka bb yg selama ini aku bwk kemana2..
xsabar sgt nak rasa pegang anak sendiri...

ya allah kau mudahkan lah semuanya..amin

Monday, March 7, 2011

alhamdulillah kesihatan en.suami dah makin pulih..

alhamdulillah syukur kesihatan en. suami dh makin pulih..
en. suami dh semakin ceria n kuat..
setiap kejadian ada rahmatkan..


en. suami dh jadi seperti yg aku kenali dulu..
yg selalu wat aku gelak, ceria, dan rajin menolong aku..
untuk en. suami "jgn risau saya akan sentiasa berada di sisi awak saat susah atau senang sebab awaklah nadi saya untuk hidup di atas muka bumi ni, awaklah semangat saya"

love you soooo muchhhhhhhhh.......

Sila tgk brapa hari lagi yang tinggal..

uiiiiiiiitttttttttttttttttt
kawan2 semua sila tgk kat tepi page saya ni...
tinggal brapa belas hari je lagik..
seram seram..
td g check doc, nurse ckap baby dah engage dah...
wahhh tggu hari je ni..
skarang ni jalan pon dah rasa lain macam..
kadang2 rasa sakit kat bawah perut..
aduh harap semuanya selamat..

untuk my baby " baby, ibu harap baby kuar baik2 ye"

Thursday, March 3, 2011

Dugaan di saat ini..

Allah sedang menduga aku n en. asben saat ini..
dahla aku diduga dari segi persekiran tempat kerja sampai wat aku sakit kepala n tertekan.
n skarang kesihatan en. suami pulak kurang baik..
aku sangat megharapkan kesihatan en. asben berada dalam keadaan baik hendaknya..
en. asben kurang sihat akhir2 ni..
aku rasa en. asben sgt sibuk ngan latihan tarik tali n sukan TOT n bila hari cuti lak
sampai xder rehat langsung sebab uruskan hal2 tertentu so kesihatan dia agak terganggu..
aku harap en. asben akan sihat seperti sediakala..

wahai en. asben saya amat berharap awak akan sihat sebab saya sangat memerlukan awak saat ni dan seterusnya..

~ aku harap Allah akan memudahkan segala-galanya n mengembalikan kesihatan en. suami yg agak terjejas sejak akhir2 ni. amin

Wednesday, March 2, 2011

semuanya bagi takat darah haku mencapai takat didih

hadoii awatla mengong2 sgt semua org ni...
dah nak bg duit pon banyak songeh.
mengada-ngada xtentu pasai, nak tu la nak ni la...
pakai la pala hotak sendiri macam mana nak buat..
sampai org dah nak suap dalam mulut pon nak suh aku tolong tolakkan mulut suruh gigit ka..
awat yang TUTTTTTT sampai macam tu skali.....

yang sorang makcik TUA ni pon wat haku hangin satu badan...
ada ke patot dia tuduh aku n kawan aku makan duit yang kerajaan negeri bagi kat warga emas..
hoi aku ni punyala mati matian wat keje ngan member haku sampai nak terberanak pon dok wat keja nak bg hang duit tu lagi mau tuduh ka..
otak ada xtau pakai ka, aku ada gaji la, ingat aku ni merempat xdak laki ka yg nak mencekik duit hang tu...
banyak sgtka seratus yg hg nak dapat tu..
kalau takat seratus aku ngan member haku nak mencekik leh blah..
gaji kami lagi melambak, stakat seratus tu nak soping lipstik kami pon xlepas..
bukan nya nak berterima kasih kat kami yg mati-mati wat keja kat hampa lagi mau tuduh...
gila ka apa...
nak p report polis la kunun, p la report hingat aku heran ka...
mangkak sungguh hang TUUUUTTTT oiii...
patotnya dah tua tunjukla contoh kat kami yg muda bukannya tunjuk prangai cam TUUTTTTT...

hadoiii la tolongla, aku ni leh mental keja kat sini..
mmg la rakyat malaysia ni BERBUDI BAHASA

Sunday, February 27, 2011

sakit di bahagian bawah perut..

well camner nak ckp eh..
skarang ni mmg kerap aku sakit kat bawah perut n rasa cam ngilu..
adakah tu tanda2 awal yang aku akan menghampiri waktu utk bersalin..
erm sangat neves giler...

td pg aku g la kedai sorang makcik ni, then makcik tu tanya aku brapa bulan
so aku cakap la dah nak cukup bulan, pastu makcik tu ckp
"owh perut hang ni xturun betoi lagik, mau 2 minggu lagik ni, tapi tu semua kerjaan Allah"
hahh aku dah rasa cam nak ketaq lutut,
2 minggu lagik means aku dah masuk 38 minggu..
bidankah makcik tu sampai pandai meramal n menengok
then makcik tu cakap meh sini bawak kat makcik air mineral n minyak makcik tolong buatkan air selusuh n minyak selusuh..
sah mmg makcik ni pandai bab2 mengurut n pregnant ni..

alu pon apa lagik, alhamdulillah lah kan sebab mmg aku ngah cari org yg leh wat kan minyak selusuh utk aku..
mmg Allah dah menolong aku la..
so esok aku akan g antaq 2 benda tu kat makcik tu...
makcik tu cakap kita usaha la yang lain serah pada Allah..

hmm aku harap semuanya berjalan lancar n selamat hendaknya..
tapi tiap kali aku rasa sakit mmg neves n aku dapat rasakan masanya dah makin hampir...
sebelum ni aku stady je tapi sehari dua ni aku dah mula rasa lain..
kaki aku yang xpenah bengkak pon dah bengkak sket..
ikut kata tok aku, mmg dalam sejarah famili kami kaki xbengkak time preggy ni..
tapi akan bengkak sket bila waktu bersalin makin hampir..
so tok aku cakap maybe waktu bersalin aku dah xlama lagik..

Ya Allah aku berserah je padamu..
semoga semuanya berjalan lancar dan selamat hendaknya..
amin..

Thursday, February 24, 2011

keje yang banyak di opis...

alhamdulillah aku berjaya menempuh segala cabaran yang mendatang for today...
actually aku mmg dah xlarat nak ke opis tapi aku sedaya upaya kuatkan semangat utk ke opis...
banyak keje yang aku kena setelkan di opis memandangkan aku xmau nak menyusahkan opismate yang nak kena tanggung keje aku bila aku cuti maternity nanti..
kalau boleh semuanya aku nak setelkan..
keje lak melambak2, aku lak dah makin gumuk n sarat...

yang paling aku liat time pagi la kan, nak bangun tido mmg malas n liat...
seb baik aku mandi gune shower gel yang ader bau aromaterapi,
best sgt bau limau n halia kat shower gel tuh..
xdinafikan bau tu boleh menaikkan semagat pagi aku..

pas mandi rasa segar sgt n baru la leh ke opis utk abeskan keje yang penuh atas meja..
kalau tgk meja n rak kat opis aku mmg cam gegiler..
penuh ngan kertas n baucer...
tgk pon jadik malas..haha tapi aku ttp nak suntikkan semagat keje yang baik dlm diri aku...
chaiyok zahirah, jadilah pekerja yang cemerlang, gemilang dan terbilang...

Wednesday, February 23, 2011

perbezaan antara seorang kerani dan technition komputer...

salam semua...
saje je nak update blog ni..
keje dah setel mulala tangan ni gatal nak menaip...

actually aku dapat idea ni malam tadi masa aku n asben ngah search tenet sama2...
saje je aku nak mengutarakan pandangan n kalau salah maapla noo..
semalam masa aku n my asben on9 n my asben menaip la something kat kempeter..
uhh sangatla slow dier menaip menggunakan keyboard netbook pink aku yang cun tuh (eh nak ckp gak netbook aku cun)
sangatlah memalukan bagi aku yang berjawatan sebagai kerani n buta IT nih...
sangatlah ketara perbezaan aku menaip ngan asben aku...
bukanla aku ni terror sgt menaip tapi as a kerani jer aku lagik cekap menaip rasanya..
sedih aku tgk asben aku yg mahir mengdownload, merepair n alter itu ini kat netbook aku tapi tiba bab menaip sangatlah slow...
hikhik...maaf ye abg (BUKAN MENGATA TAPI TERKEZUT)

so kesimpulannya nya yang dapat aku simpulkan di sini ialah :-

walaupun seseorang tuh technition yang sgt cekap merepair kempeter tapi basic kejenya bukanlah menaip macam aku kerani yang tiap2 hari menaip berkajang2 surat kat bos aku so tahap kecekapan menaip adalah sangat rendah jika dibandingkan ngan aku yg slalu je mendatangkan masalah pada asben aku..(en. suami slalu kata aku ni pandai tekan itu ini tapi bila netbook aku prob sengih2 dtg kat dier mintak tolong)..

yerla kan kawin ngan technition kempeter kalau xmenguji kepakaran dier watper kan (hehe padahal aku yg ngok, slalu wat laki aku lompat sebab geram ngan ke"ngok' kan aku ni...)..

wat ever la kan, janji ape ape hal pon asben aku ada n aku xyah keluarkan sesen pon utk betolkan semula kempeter aku yang slalu aku pincangkan..

moral of the story: kawinlah ngan org yg pandai repair kempeter..senang nak tekan ape pon nanti ada org yang akan betolkan tanpa dikenakan bayaran.

Tuesday, February 22, 2011

letih sangat..



harini bangun je dari tido rasa badan ni letih sgt...
agaknye hari dah makin dekat..
rasa cam malas je, nak iron baju asben g keje pon malas..
asben aku lak wat lawak ngok ngek..
kalau aku xnak iron dia ngan selambernya xkisah pon nak pakai baju kedut...
adus wahai suami camnola keadaan awak nanti bila saya ngah berpantang...
sape la nak uruskan awak yang banyak sgt lemak tu..(malas laki aku ni sebenarnya, manja mengada)..

baby pon memalam asek menonggeng je, keras je perut aku..
sampai nak duduk pon rasa mengah...
last2 aku baring je la kat dalam bilik..
aku sebenarnya mmg dah xlarat tapi still terpaksa kuatkan semangat..
xnak mengada-ngada manjakan badan ni...

mm semalam pon nurse ada ckp masuk je 36 minggu diorang anggap dah cukup bulan so kena banyak wat pemantauan n aku kena lebih teliti ngan perubahan badan termasukla tanda2 bersalin...
nurse tu ckp antara tanda2 bersalin ialah perut jadik keras...
ish seram aku dgr, aku ni kerap gak la perut dok keras je...
dah bg tanda awal ke??

Monday, February 21, 2011

sudah 35 minggu....

alhamdulillah dah masuk 35 minggu lebeh dah....
tadi aku g check kat klinik..
semuanya okes saja tapi berat ada nek sket la...
doc kata xpe, just pantau je...
lgpon dah nak masuk 36 minggu..
stat next week aku dah kena g check every weeks..
means due dah makin dekat so doa2kan lah eh kawan2..
hope semuanya okes...
my mum n dad nak g langkawi this weeks tgk adik aku yg tgh training polis MAB...
my mum pon dok takot2 nak p...
kot2 aku terberanak awai..
haha harap sempatla mak aku balik langkawi...

Saturday, February 19, 2011

nasik goreng sardin..

baru2 ni aku n my asben ada wat nasik grg sardin...
mmg maBeles xhengat, sdp giler...
aku bajet nasik tu rasa biasa2 ja tapi mmg mabeles....

resepinya ialah

nasi putih (masak keras sket yer baru sedapp nak goreng)
sambal tumis sardin, lenyek yer sadin tu...
ayam cincang la sket
sayur aper kau nak pon xper
kiub ayam separuh
cili kisar 2 sudu
sos tiram
gula, garam
kicap skett...

mula2 tumis bawang merah n letak cili kisar, then masuk sayur then masuk sambal sadin then curah je semua,pastu rasa..taddaaa siap n sedap...

Tuesday, February 8, 2011

entri tertunggak...nasik ayam weii...

entri tertunggak untuk last 2 weeks...
nak dijadikan cerita masa kat opis aku tringin lak nak makan nasik ayam..
so aku pon p la mencari ayam n aku perap ayam tu petang pas balik opis...
malam pas balik keja aku pon mulala selinsing lengan kat dapur umah kan...
masak nasik, buat sambal, buat sambal kicap n sup...
last skali sebelum makan aku goreng ayam...


oleh kerana aku mmg murah hati maka arini aku nak bg resepi nasik ayam..
org lain aku xtau la tp bg aku n asben mmg sedap la..
ececeh masuk bakul angkat sendirik...





untuk masak nasik aku letak beras,air rebusan ayam, kunyit sket (nak kasik color) garam, aku potong bawang merah sket, halia, kulit kayu manis n lada hitam (aku lepas la dalam sepuluh bijik, xyah tumbuk ye kak) saje je nak amek bau...

bahan perap ayam

bawang besar (kisar)
halia sket (kisar)
sos tiram
kicap
madu
cili kisar
gula, garam (ikut citarasa korang)

*campur semua bahan n rasa la biar rasa sumer manis, masin nyer...

bahan sos cili

cili merah dalam 5 batang
bawang putih 2 ulas
cili padi dalam 7 btg (suka hati korang la nak pedas mana)
gula
sos tiram dalam 1 sudu
sos cili (aku letak banyak gak la)
sup ayam

* taruk semua dlm blender n blend je, pastu aku masak sket kasik pekat n rasa manis, masin, pedasnyer...

sos kicap

aku masak semula lebihan kicap perap ayam n tambah kulit kayu manis kasik wangi...
masak la sampai pekat sket..

goreng ayam n tadaa siap...