Thursday, September 30, 2010

ha bb dah gerak ke....

uish cam xcaya pon ada...
malam kelmarin tgh aku syok2 landing sambil mengeliat tetiba aku rasa blurp2 kat area bawah perut aku...
huhu aku wat derk je la..
then pg dlm kul 5 camtu aku sedar n rasa blurp2 tu lagik..
dah tu tgh aku menyembang ngan kawan aku kat opis sambil berdiri, tetiba blurp2..
ish apa ni, pelik je...sudahnye aku tnya member2 aku yg berpengalaman punyer,...
diorang cakap maybe aku leh rasa bb dok gerak...
tp xkan awal sgt kot kan...
arini xrasa pape pon lagik so aku andaikan yg ada angin jela dlm perut aku semalam....hehe
erm ikut rujukan aku di tenet ibu2 yg first time preggy ni selalunya akan rasa bb gerak dlm minggu 16 ke atas..xkan aku leh rasa awal sgt kan, br nk masuk15 minggu...
xpe2 kita tungguuuuu......

perut?? haha skarang ni en. asben pon dah mula dok gelak2 kan aku..
dah xleh nak sorok sgt terutamanya bila pkai t-shirt kat umah..
kalau g opis xpela kan, baju kurung besar sket, tu pon kain dah ketat...
huhuhu xpe pengalaman baru n sgt menarik utk dilalui...

Tuesday, September 28, 2010

Wednesday, September 22, 2010

aku Yang Semakin Gumukk...

aduss bagai mau rebah bila tgk berat kat scale tu..
gumuk nyer (tu yg melintas dlm kepala aku)...
nape aku leh gumuk ni, posture badan punya la xcun, mengembang sana sini..hehe
bila aku bgtau my asben dia gelak je..
katanya :-
"mana ada org pregnant xgumuk kan, ingat syg kita org Malaysia bukan Somalia, perut je buncit"
wuhuhuhu ada ke dia ckp cam gitu kat aku...

owh sungguh xpercaya tgk badan sendiri..mujurla nurse xmarah aritu...
nanti pas deliver aku nak pasang badan balik..huhuhu boleh ke.

Monday, September 20, 2010

checkup untuk kali yang Ke-2 di klinik Kesihatan

alhamdulillah sumennye ok time aku g checkup td..
tp berat naik 2 kilo, hb lak dr 13.1 naik ke 13.2..
wawawa mmg aku kuat makan pon skarang ni..
sumenye aku nak bedal, expecially nasik..
kalau dulu aku paling takot nasik tp skarang ni xdapat xleh duduk..
tp mulai hari ni aku kena berazam sket la utk kurangkan makan nasik bukan ape takot berat naik mendadak sgt..
bp mula2 nurse praktikal tu check dia kata tinggi,130/90 ( waa tinggi tuuuu) aku dah mula cuak..
then dia panggil nurse yg "berpengalaman Punyer" check balik n its actually normal...120/80 ( syukur lega aku denqar)
alhamdulillah syukur sgt, aku paling takut dengan bp aku coz bp aku mmg slalu wat prob..
agaknye dah mmg keturunan tu dah ada kan so cam nk jangkitla kan...
kot ye pon tggu la aku tua sket kan, muda lagik dah nk try2 "menjangkiti" aku....

bb nurse tu tekan2 my tummy (geli la weii) cakap xrasa gerak lagi ( aku pon xrasa pape gak) n not to worry coz still early lagi..
baru 13 minggu lebeh still kecik lagi..(tgk kat tepi tu bb besar buah peach je)
hope my bb pon ok n sihat...
harap aku n bb sihat hendaknye..
skarang ni takot la pulak kan, nerves pon ada...
biar betul aku ngah preggy ni ( leh ke ckp gitu)...hikhik

Sunday, September 19, 2010

Secara KeseLuruhan

Raya

muka aku pnya la xcun sejak preggy ni..

tgk tu jerawat penuh naik satu muka tp xpela untuk my bb..

Jambatan Penang Terbakar

waa ingatkan nk lari dr jam jambatan nak naik feri skali sama daa

en. suami yg makin hilang tahap sabarnya...wuhuhu sabar bang

tgk kesan hitam kat tepi pagar tu, kesan terbakar, anyway dun wori jambatan selamat untuk digunakan

aku xtension pon sebab aku rilek je kat tepi...


tu je yg aku sempat upload, ni sume malas punya pasal la kan..huhu

Friday, September 17, 2010

malasnyer nak upload gambo

actually banyak gler gambo dlm enset n digital camera aku..
tp dh mmg aku ni jenis yg malas nk upload gambo..
padahal en.asben dah bg segla kemudahan utk aku upload pon malas gk
sudahnye besepah gamba betepek dlm enset n camera aku..
hahaha

Tuesday, September 14, 2010

12 minggu 3 hari

alhamdulillah my pregnancy dah masuk 12 minggu lebeh....
mun*** pon dah makin hilang, skarang ni selera makan dah makin bertambah..
risau pon ada gak ni, takot badan jadik "BAM" hehe...
sumenye aku nak bedal pas makan mulala nak mengulor....
hope sumenye ok, next checkup kt klinik kesihatan 20/9..
checkup kat Pearl Hospital sepatutnya dah kena g tp sampai skarang xg lagi..
bz n very bz...

raya Keww...

raya Kew aku taun ni...
biasa je aku rasa, cam xberapa best sgtla...
nape rasa cam tu pon xtau...
 actually raya is bersama family but masa ngan family cam terhad jer..
tringin sangat nak makan ngan my family tp xdapat..
sian tgk muka mak yang kecewa sgt bila dah penat masak tp aku xsempat nak makan..
lukanya hati aku tgk muka mak aku...
rasa besalah sgt bila jadi camtu, mak pulak try wat muka selamber..
ayat mak aku yang paling sedih bili dia kata
"kakak dah bukan hak mak ngan abah lagi, kakak dah jadi milik orang so kakak kena patuh arahan suami,
mak xper bila2 senang balik umah mak makan, ingat kakak kena ikut suami"

wahai mak sungguh mulianya hatimu, betapa hancurnya hati aku tgk muka mak...
sedih sgt hati aku ni...tp nak wat camne kan

Wednesday, September 8, 2010

8P Tip kebahagian rumahtangga

8P Tip kebahagian rumahtangga
1. P yang pertama ialah 'puji' iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan atau ucapan terima kasih apabila diberi pertolongan.

2. P kedua ialah 'peluk' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk memeluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan itu adalah belaian penuh kasih sayang.

3. P ketiga ialah 'penghargaan' di mana amalan memberi hadiah boleh menambah kasih sayang.

4. P keempat ialah 'perhatian' yang mesti diambil berat kerana kekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan.
5. P kelima mewakili 'persefahaman' kerana sebagai manusia yang bekerjaya memerlukan pasangan lebih bertolak ansur dan memahami kerjaya masing-masing.

6. P keenam membawa maksud 'pergaulan' iaitu pasangan suami isteri mesti menjaga pergaulan masing-masing dengan orang lain bagi mengelakkannya daripada melampaui batas, menimbulkan cemburu seterusnya membawa kepada pembabitan orang ketiga.

7. P ketujuh adalah 'percutian' di mana seseorang itu perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangannya di tempat yang jauh daripada kesibukan dan kehidupan rutin atau gangguan lain.

8. P yang terakhir ialah 'permohonan' iaitu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhi daripada godaan kemewahan dan keseronokan dunia.


p/s :- bukan semua org boleh ikut tips ni tp kita cuba berusaha ke arah itu..

nak letak tajuk apa eh...

yeyeyeye raya bestnyerrr....
puasa xcukup pon tp nak beraya gak...
xsabar nye nak makan rendang ayam mak, nasi himpit ngan kuah kacang mak (sedap hingga menjilat jari jemari) nyum nyum...
raya pertama my aunt wat open house, pastu raya kedua along lak wat opeh house...
makan makan makan ( gumuk la aku)  weeeeee bestnyer...
ingat pas sembahyang raya kat umah mak men, aku nak balik umah mak...
n drive g umah my aunt, my asben xconform lg nk p ke tak ( dia kena tunggu his mom)...
bytheway xperla kan aku kan dah biasa lone ranger (berdikari la katakan)
i need to understand everybody, that's the thing that my mom told me...
but sometimes nobody understand or trying to understand my self...
anyway xper i need to strong... my mom always said that...
only my mom understand my needs....
betollah kata org hanya mak je yang faham n sanggup berkorban apa saja untuk anaknye...
xkan sama kasih sayang  yang ibu kandung curahkan, sampai mati tetap dia sayang..
so do I, aku sanggup buat apa saja untuk my mom n my dad..
mak ngan abah adalah insan yang terbaik yang pernah wujud dalam hidup aku..
semua kehendak kami adik beradik ditunaikan..
kalau buka puasa kami akan dibelikan makanan kegemaran masing2, makan ramai2, mak abah sentiasa bergurau senda ngan kami..xpenah gadoh depan kami adik beradik...
xpernah lupa keperluan kami, kami xpernah kurang apa2 pon.. mak n abah sanggup berkorban untuk kami asalkan keperluan kami cukup...
kami adik beradik xkisah tolong mak niaga goreng pisang untuk bantu abah, yer la kan gaji sarjan penjara manala cukup dalam zaman2 moden ni...so bila niaga adalah duit lebih sket untuk shopping..
for info my mom mmg kaki shopping ( mmg betol2 kaki shopping n very up to date person) n my dad pon jenis xkisah..so kami la yang selalu jadi driver mak untuk shopping bila abah keje..
kalau abah cuti kami satu famili g shopping, makan2 pastu balik umah tgk tv sampai tertido sbb letih sgt..
hehehe rindu sgt moment tu sumer...
kalau nak raya mmg mak n abah yg paling sibuk, cat rumah la, ubah perabut la sume nyer nak wat..
rindunyee suasana tu sumer...
adik2 aku pon gegiler otaknyer..sumernya best, tok pon ok...
miss gler moment tu sumer ngan u ollss...

Tuesday, September 7, 2010

Friday, September 3, 2010

esok Genap 11 Minggu....

esok genapla 11 minggu aku membesarkan bayi didalam rahimkuwww...
badan pon makin gumuk, sluar cam cun2 je bila pakai..
hehe tp cam sweet jer kan..almaklumla pengalaman pertama kan...
puasa pon ada tertinggal gak sbb mun*** n xlarat sgt..
jenuhla aku nak kena ganti nanti...
xpela untuk keselamatan gak kan..

buka Puasa di Pan Mutiara

actually last week aku n asben buka puasa kat Pan Mutiara..
tp malas nk update blog, this weeks aku asek mun*** balik je..
kitorang buka makan kari kepala ikan (xxsssuuuukkeeeee) other few things lg...
tempat nye veri high class, tp makanan nye ok la...maybe xkena ngan selera aku..
aku lg suke ikan 3 masak Lamprik kat MArton Corner area Marin Polis tu..
Tomyam Potek kat situ mmg ccllllaaaasssss uuu....
en. asben mmg pukul abes kat Pan Mutiara tu, kari kepala ikan org lelaki mana yg xsuka kan..
makan sampai xhengat dunia tau...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

yg tengah tu kari kepala ikan

pasal senget lak ni

kerabu mangga not bad

pencuci mulut