Sambal Tumis Udang Simple
4 ekor udang saiz besar (bnyak tu ja yg ada dlm fridge pon)
1 senduk besar cili mesin
1 tbs sos tiram
1 tbs kicap manis pekat
Sikit je belacan
Sebiji bawang besar mesin
Bawang putih sikit
Minyak utk menumis
Caranya
First skali panaskan minyak, n tumis cili mesin n belacan smpai pecah minyak.
Masukkan bawang mesin n masak lg...
Masukkan sos tiram, kicap pekat manis n garam gula...
Last skali masukkan udang n masak jgnla smpai udang tu overcook..agak2 hampa la kan, ahkak yg xtau masak ni pon main cmpak2 ja...rasa semua elok2...siapppp
Sumber : amie little kichen
Ayam potong2 (Pn.amie guna kepak, ahkak xdak kepak, bahagian lain pon ok)
1 tbs halia cincang
3 ulas bwg putih
1 tbs kicap
1 tbs sos ikan
1 tbs sos cili
Madu agak2 la dlm 1/4 cawan
Minyak 2 sudu
Caranya
Panaskan minyak, masukkam ayam..
Masukkan halia n bwg putih..
Lepas dh naik bau, masuk sos ikan, sos cili, n kicap...
Last masukkan madu, n biar dia melekat n kacau sekali sekala...
Masa masuk madu tu dia cm berbuih sikit tp xmo risau2 just gaul2 ja.., siappp
Ahkak masak xikut rules sgt na..main cmpak ja..asal sodap sudah...
Siapp la makan malam kami sekeluarga...tp dh en. Somi masak nasik keraih cm batu kerikil lak..telan sajala labu..
Alhamdulillah rezeki kami mlm ni...
No comments:
Post a Comment